A perinatális szó jelentése: “születés közeli”. Jelzőként azt értjük rajta, hogy foglalkozik a fogantatás, a várandósság, a magzati lét, a születés és szülés, a gyermekágy, a csecsemőkor és a fiatal családok pszichológiájával. Egy összetett, interdiszciplináris tudomány, a perinatális tudomány része a perinatális pszichológia. Magyarországon 1997-ben alakult meg a Magyar Pre- és Periatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság (MPPPOT), amely tömöríti ezeket a kutatásokat és a gyakorlati munka tapasztalatait. Ezen túl 2006 óta zajlik az ELTÉ-n posztgraduális képzés, amely perinatális szaktanácsadókat képez, és tegyük hozzá, jelenleg az egész világon az egyetlen ilyen típusú képzés.

Az elmúlt két évtized kutatásai egy rendkívüli tudományos eredményt fogalmaztak meg: a magzat kompetens saját életében, észlel, emlékezik és viselkedését meghatározza mindaz, amit tapasztal fogantatásától kezdve. Ez azt jelenti, hogy az egész emberi életet megalapozza és meghatározza mindaz, amit ebben az időszakban tapasztaltunk. Nem mindegy, hogyan bánunk várandós anyaként, ifjú apaként vagy a szülést kísérő szakemberként a babával, mert ez kihat a sorsára. Fontos tudnunk, hogy számos eszköz és módszer áll rendelkezésünkre, hogy támogassuk a gyermeket váró családokat és a kisbabákat ebben az izgalmas, de gyakran kritikus időszakban.

Munkánk eredményeként 2007-ben megalapítottuk a Perinatus Alapítványt, elsősorban ezeknek a feladatoknak a támogatására, megoldására.