Gyakran összemosódik, mint értünk azon, hogy csoport, csapat, közösség. Individualista társadalmunkban az egyéni érdekek érvényesítésével úgy tűnik, elértük azt a határt, amikor a közösség hiánya már megbetegedéseket okoz. Nehéz pontosan megfogalmazni a különbséget ezek között az emberi társulások között, de érezzük, hogy a közösség kicsit erősebb és talán több elköteleződést kívánó helyzet mint egy csoport vagy a munkahelyi csapat. A közösség tagjának lenni azt is jelenti, hogy személyes érdekemet hajlandó vagyok egy lelki folyamatban alárendelni a közösség magasabb szintű érdekeinek. Ezek az érdekek azonban minden esetben alapvető humán értékeket jelenítenek meg, mint például egymás támogatása, a kölcsönös fejlődés elve, az elkötelezettség, a központi értékek kiművelésében. A közösség egy tagja azáltal, hogy folyamatos visszajelzést és támogatást kap a többi tagtól, egy gazdag lélektani térben él, amelyben saját lehetőségeit, amelyeket egyedül tudna megvalósítani, gazdagítja és kiteljesíti a közösségben való részvétel.

A közösségek fejlesztése sokoldalú folyamat, amely éppúgy elkötelezettséget és szakértelmet kíván mint más segítő foglalkozások. A spontán szerveződő közösségek közül a legfontosabb a család, amely életünk és kultúránk alapjául szolgál. Az egy helyen élők közössége sokat veszített eredeti jelentőségéből és funkcióiból, de az elmúlt két évtizedben új tartalommal tölti meg ezt a tudatosan kialakított lakóközösség-mozgalom. A tematikusan szerveződő csoportok egy része, legyen az egy sportkör vagy egy faluszépítő egyesület, vagy az öregdiákok csoportja, élettel telítődik meg, amikor közösséggé válik a szervezettsége. Új fejlemény szintén az intencionális közösség, amelyet “szándék szerint” hoznak létre. Ebben az esetben egy közös cél mozgatja az emberek csoportját, és a közös cél elérése érdekében tudatos közösségfejlesztésen megy keresztül.

Vizsgálatok szerint az aktív közösségek tagjai kevesebb testi-lelki tünetet, nehézséget élnek át, életüket értelmesebbnek látják, és gazdagabb érzelmi életről tanúskodnak mindennapjaik. Érdemes hát foglalkoznunk ezzel a témával, és energiát fektetni abba, hogy társainkkal igazi közösséget tudjunk alkotni.