Mindenkinek köszönjük támogatását, eddig 6,5 millió Ft gyűlt össze. Ebből 2019. augusztusában filmre rögzíthettünk egy négy napos “Születni-újjászületni” csoportot. Azóta egy kis csapat közreműködésével folynak az utómunkálatok, ezekre továbbra is köszönettel fogadjuk a felajánlásokat!

Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta 2001-ben dolgozta ki „Születni-újjászületni” pszichoterápiás, sajátélményű csoportját. Az elmúlt 21 évben Katalin vezetésével és munkatársai közreműködésével kb. 1500 fő vett részt több mint 130 ilyen csoporton, Magyarországon, Hollandiában, Németországban, Oroszországban és Romániában. Elhatároztuk, hogy erről a munkáról filmet forgatunk, mely egyrészt a perinatális időszakkal foglalkozó szakemberek, másrészt a szélesebb nagyközönség számára is bemutatja, hogy életünk legkorábbi szakasza milyen óriási hatással van teljes életidőnkre.
Amikor egy felnőtt ember átéli és megérti, milyen nagy a jelentősége annak, mi történt vele a beszéd előtti korban, elindul benne egy növekedési folyamat, átalakul a tanulásra és a szeretetre való képessége. Gyermekei, unokái születése egészen mást fog jelenteni számára, meghallja majd sírásukban a panaszt és az együttérzés megérinti szívét. Szeretnénk ezt lehetőséget minél többek számára hozzáférhetővé tenni, ezért fordulunk a képek, a film segítségéhez: 2019 augusztusában egy teljes „Születni-újjászületni” csoport filmfelvétele elkészült, valamint kiegészítő jelenetek a személyes portrékhoz.

Ma már bizonyítható, hogy életünk legkorábbi szakasza – fogantatásunktól számított kb. első életév – mennyire szenzitív időszak, mely megalapozza életünk későbbi részét. Szakmai tapasztalataink szerint a feldolgozatlan magzati és születési élmény traumává válik, ami többek között gyermekkortól kezdve emocionálisan megnehezíti a szülőkkel való kapcsolatot, gátolhatja az egészséges kötődést, rontja a változáshoz való viszonyt, és megnehezíti az egészséges énhatárok kialakulását. De a trauma bizonyos határok között feldolgozható. Felnőtt korunkban is képesek vagyunk viselkedésünk átalakítására, ha érzelmi életünket megismerjük, feldolgozzuk a minket ért traumákat. A program iránt folyamatosan nő a szakmai érdeklődés is, mivel hatékonyan segít csökkenteni a stressz reakciót, és javítja a kapcsolatokat.

Az alábbi visszajelzéseket néhány résztvevő írta:

„Újjászületett az anyukámmal való kapcsolatom, és mély megértést kaptam arról, hogy mit élhetett meg a kisfiam a születésekor.” (Andrea)

„Nehéz nagy szavakkal és klisék nélkül elmondani, hogy mit éreztem ott és tapasztalok magamon azóta. Ilyenek jutnak először szembe: elfogadás, szeretet, a kellő idő megadása, nyitottság, szabadság, szembesülés, feleszmélés, minősített idő, misztérium, csend, béke, kiegyensúlyozottság. Ezeket megéltem, kaptam. Már nem futok magam elől. Szembenézek. Vállalom, azt, amiben vagyok, aki vagyok. Növekedem abban, hogy a látható kézzelfogható dolgok mögé nézzek. Alázattal és tisztelettel tekintek magamra.” (Reni)

„A születéscsoporton való részvétel segített rálátni néhány alapvető működési mintázatomra a párkapcsolatomban. Ennek hatására javult a kapcsolatom a társammal. Továbbá utolsó állomása volt annak a hosszú folyamatnak, aminek következtében sikerült elengednem a dohányzást. A legfontosabb hozadéka pedig az, hogy egyre több örömet élek meg az életemben, így egyre kevésbé félek az élettől.” (Bea)

Az eddigi munkákat adománygyűjtésből tudtuk megvalósítani: az elmúlt 3 évben közel 6 millió Ft folyt be. Nagyon hálásak vagyunk ezért minden eddigi támogatónknak!

Alább ízelítőül néhány kisfilmet mutatunk ebből a munkából:

Az utómunkálatok folytatására további forrásokra lesz szükségünk, amihez adományok bevonását tervezzük. Amit adományozóinknak fel tudunk ajánlani:

  • 20.000 Ft feletti támogatás esetén Orosz Katalin-S. Nagy Zita: A sorsformáló 9+1 hónap könyvének dedikált példányát,
  • 100.000 Ft feletti támogatás esetén térítésmentes részvételt az 1 napos életTÉRkép csoportjaink egyikén.

Kérjük, támogassa kezdeményezésünket, bármilyen összeget hálásan fogadunk!

Ezt megteheti utalással az alábbi számlaszámon:

Perinatus Alapítvány

Erste Bank: 11600006-00000000-98226726

IBAN: HU41 116000060000000098226726

BIC/SWIFT: GIBAHUHB

A közleménybe kérjük írja be: „film támogatás”