Relaxációs és autogén tréning (AT) csoportjaink

A lelki élet iránt világszerte megnyilvánuló nagy érdeklődés felkeltette az igényt önmagunk mélyebb megismerésére, intellektuális, érzelmi és spirituális képességeink differenciáltabb kiművelésére. Az AT konkrét módszert ad ezekhez, rendszeres gyakorlásával elérhetjük az érzelmi és indulati életünk harmonizálását, kapcsolatainkban nagyobb megértést, türelmet tapasztalunk. Segítségével javítható a koncentráció, feloldhatók bizonyos akadályok szellemi életünkben, javul a feladatok megoldásának belső feltétele.

Az Alapfokú 30-40 órás AT tanfolyamon 15-20 hét alatt, heti egyszeri 2 órás találkozón sajátítják el a résztvevők a módszert. A tanuláshoz azonban hozzátartozik a napi kétszeri rendszeres gyakorlás is, amely alkalmanként 10-15 percet vesz igénybe. Nagyon sokan azért választják az autogén tréning gyakorlását, mert oldja a szorongást, segít a pánikbetegség leküzdésében, és minden olyan helyzetben, amely a stressz kezelésével függ össze.

A Kheiron Központban félévente indítunk alapfokú tanfolyamokat, többféle napszakban. Kidolgoztuk az egyéves AT pszichoterápiás csoport módszertanát is, melyet évente indítunk. Bevezető kurzusunk a Stresszkezelő csoport, amely az alapfogalmakkal és a gyakorlás alapjaival ismertet meg, és segít ráhangolódni a hosszabb csoportokra. Az alapfok elvégzése után sokan érzik úgy, hogy szükségük lenne egy hosszabb időszakra, amely elmélyíti a gyakorlásukat és segít önmaguk megismerésében: a Haladó AT csoportot nekik ajánljuk.

Még mindig nem eléggé ismerik fel sokan, milyen fontos szerepe van a stressz csökkentésének a mindennapi életben. A tanfolyamon mindezekről elméleti és gyakorlati ismereteket egyaránt szerezhetnek a résztvevők. Megtanulják felismerni saját reakciójukat a stresszre, és egyre hatékonyabban tudják kezelni ezeket a helyzeteket. A napi relaxáció segít a test ellazulásában, feloldódunk a tehetetlenségből, kommunikációs és érzelmi eszközöket találunk a feszültség csökkentésére, a konfliktusok feloldására. Ez megnyilvánul abban, hogy csökken a lámpaláz, oldódnak a megszólalással kapcsolatos nehézségek és a kapcsolatok megterhelő volta is csökken.

A rendszeres gyakorlás sok más élethelyzetben is segítségünkre lehet. Talán a legfontosabb ezek közül az, hogy a várandósok felkészülésében óriási jelentősége van annak, hogy a stressz csökkentésével javul a magzati keringés. A kismamák amúgy is gyakran sok feszültséget élnek meg, néha feleslegesen, de érthető módon aggódnak babájukért. Ez azonban szintén stresszforrás, és ez a hasi területben csökkentheti az anya vérkeringését. Amennyiben sikerül az izomzatban felhalmozódó feszültséget – amely a stressz hatására alakul ki – lazítással enyhíteni, ez javítja a belső szervek keringését. Így az anyaméhet ellátó erekben is nagyobb vérmennyiség tud áramlani, amelynek eredménye a magzati vérellátás javulása. Évtizedek óta bizonyítják orvosi és pszichológiai vizsgálatok azt, hogy a szülésre is pozitív hatással van a gyakorlás: kevesebb a szövődmény, kevesebb a koraszülöttség, optimalizálódik a szülés időtartama, és csökken az anya fájdalomérzete. A szülés után mind a baba mind az édesanya állapota gyorsabban regenerálódik, és könnyebb a szoptatás is.

Az AT segítségével sok betegség esetén támogatjuk a testi gyógyulást, mint például az emésztőrendszer fekélybetegségei, allergia, pajzsmirigy túltengés, asztma, az ízületi gyulladások több formája, pánikbetegség, anginás panaszok, érszűkület, szexuális zavarok, stb. Orvosi és pszichológiai vizsgálatok egyértelműen bizonyítják a betegségekkel szembeni preventív hatást is, ami legnagyobb jelentőségű a szívinfarktusnál, valamint az immunrendszer erősödését.

A különböző meditációs utak gyakorlói sokszor tapasztalják, hogy az AT elsajátítása javítja a meditációt is. Ezért azoknak, akik érdeklődnek a meditáció iránt, jó előkészületet jelent a módosult, nem hipnotikus transzállapotok eléréséhez.

12 órás stresszkezelő csoport (8 alkalom, személyesen vagy online)

A progresszív relaxáció és az autogén tréning alapgyakorlatainak elsajátítása.

Csoportvezető: Dobai Szende pszichológia BA, pszichodráma asszisztens, terapeuta gyakornok.

A stresszkezelő csoportban a relaxációs technikák alapjairól szereznek tapasztalatot a résztvevők. A csoport ideje alatt elsajátítjuk a progresszív relaxációt és az autogén tréning bevezető gyakorlatait.

A stressz egyre nagyobb teret hódít mindennapi világunkban. Félelmek, szorongás kíséri sok ember életének egy-egy szakaszát. Ha súlyossá válik, generalizált szorongás vagy pánikbetegség válhat belőle, esetleg depresszió és testi betegség is társul ehhez. Érdemes időt szánni arra, hogy felfedezzük azokat a lehetőségeket, amelyeket a különböző relaxációs módszerek kínálnak. A foglalkozásokon megtanuljuk felismerni, mi is a stressz, milyen testi és lelki jelei vannak, valamint felderítjük, hogyan reagálunk a stresszre, mi az alapvető megküzdési stratégiánk.

Felderítjük azt is, melyek azok a helyzetek, melyek túl sok feszültséget okoznak a személyes életben, és hogyan tudjuk őket kezelni. Vannak, akik látszólag könnyedén túlteszik magukat az élet számos problémáján, de nem értik, miért magas a vérnyomásuk. Mások magukba zárkózással, borús hangulattal reagálnak a feszültségekre, vagy éppen türelmetlenné válnak: ezt is mindenki másképp csinálja.

A csoportot azoknak is ajánljuk, akik időnként tünetektől szenvednek, mint pl.: krónikus fáradtság, hajszoltság, nyugtalanság érzése, álmatlanság, rossz alvás. A kellemetlen lelki érzethez testi tünetek is járulhatnak, vagy éppen csak ezek vannak jelen: szédülés, rossz gyomor, reflux, emésztési nehézségek, nehézlégzés, görcsös izomzat, gyengeség érzet, és még sorolhatnánk a tüneteket.

A csoport ideje alatt elsajátítjuk a progresszív relaxációt és az autogén tréning alapjait. Az otthoni gyakorlás a lazító gyakorlat elsajátításának feltétele, ezt javasoljuk a résztvevőknek. Várunk olyan érdeklődőket is, akik egyelőre ismerkedni szeretnének ezzel a módszerrel, nem tudják vállalni a gyakorlás kötöttségét (pl. nincs rá idejük), de érdeklődnek a téma iránt. Később folytatni lehet a relaxáció tanulását másik csoportban vagy egyénileg.

Beszélgetünk arról is, miért célszerű a 21. században tanulni önmagunkat, tanulni a lazítást, vagy éppen a kommunikációt. Mindeközben számos kérdés merül fel, melyekre igyekszünk válaszolni. Reméljük, a résztvevők kedvet kapnak ahhoz, hogy ezután többet törődjenek magukkal.

Gyakorlati tudnivalók

Kezdő időpont: 2024. április 8. hétfő 18.00-19.30 óra között

A csoport időtartama 8 hét másfél órás foglalkozásokkal.
A csoportot vezeti Dobai Szende pszichológia BA, pszichodráma asszisztens, terapeuta gyakornok
Helyszín: személyesen a Kheiron Központban, ill. lehetőség van online formában is csatlakozni ehhez a csoporthoz
Részvételi díj: 32.000 Ft (8 alkalom)

Jelentkezés EZEN az űrlapon

Alapfokú 30 órás AT tanfolyam (15 alkalom, online)

Csoportvezető: Kósa Tekla, autogén tréning oktató

Az autogén tréning egy olyan tudományosan elismert módszer, amely széles körben terjedt el a prevenciós és az egészségmegőrzés területén is. Könnyen megtanulható, majd önállóan alkalmazható napi 10 perces gyakorlással, eredményesen használják a szorongás oldására pl. előadók, diákok, sportolók, várandósok, autoimmun- és egyéb betegségekkel küzdő személyek.

Gyakorlati tudnivalók

Következő időpont: 2024. január 10. szerda 18-20 órai indulással

A csoport időtartama 15 hét szerda 18-20 óra közti foglalkozásokkal.
Résztvevők létszáma 6-8 fő.

Részvételi díj: 75.000 Ft,  amely tartalmazza a kezdés előtt szükséges első beszélgetés díját is. Az első beszélgetés előre egyeztetett időpontban történik online.

Helyszín: online tér

Jelentkezni lehet Kósa Teklánál az alábbi elérhetőségen: info@teklakosa.com

(Igény esetén egyéni ülések keretében is el lehet sajátítani az autogén tréninget.)

Alapfokú 34 órás AT tanfolyam (17 alkalom, online)

Csoportvezető: Kozma Kriszta pszichológus, autogén tréning oktató.

A túlzott feszültség, a stressz felfokozott életritmusunknak olyannyira részévé vált, hogy sokszor nem is tudatosul bennünk, a harmonikus élettani és pszichés működést azonban megzavarja. Ha a megbomlott egyensúlyt nem állítjuk helyre a szervezetünkben, az betegségekhez vezet. Ma egyre inkább megtanuljuk, hogyan kell feszülni, akarni valamit, de egyre inkább elfelejtjük, hogyan lehet feloldódva ellazulni mindenféle segédeszköz vagy segédanyag nélkül. Szervezetünknek pedig rendszeres regenerálódásra van szüksége az egészséges működéshez, amire csak teljesen ellazult állapotban képes.

Az autogén tréning technikájával az egyik legegyszerűbben és leghatékonyabban:

 • kezelhetjük a mindennapi stresszt, és válhatunk kiegyensúlyozottabbá, stabilabbá
 • erősíthetjük immunrendszerünket
 • már kialakult zavarok esetén javulást érhetünk el (pl. szorongás, túlhajszoltság, kialvatlanság, izomfeszülés, bizonyos fejfájások, pszichoszomatikus tünetek)
 • olyan feszültségektől szabadulhatunk meg, melyeket hosszú idő óta raktározunk
 • javíthatjuk koncentrációnkat, növelhetjük kreatív energiáinkat
 • közelebb juthatunk belső világunkhoz, a mélyebb önismerethez, a változáshoz
 • életminőségbeli javulást érhetünk el

Az autogén tréning egy olyan tudományosan elismert módszer, amely az 1920-as évek óta rendkívül széles körben terjedt el nemcsak az orvosi gyakorlatban, hanem az egészségmegőrzés és a megelőzés terén is. Előszeretettel használják pl. előadók, élsportolók, várandósok stb. Könnyen megtanulható, majd önállóan alkalmazható napi 10 perces gyakorlással. Más terápiák kiegészítőjeként is ajánlott.

Gyakorlati tudnivalók

Következő időpont: 2024. március 14. csütörtök 9-11 óra

A csoport időtartama 17 hét csütörtök délelőtt 9-11 óra közti foglalkozásokkal.
Résztvevők létszáma 6-8 fő.

Részvételi díj: 85.000 Ft,  amely tartalmazza a kezdés előtt szükséges első beszélgetés díját is. Az első beszélgetés előre egyeztetett időpontban történik online.

Helyszín: online tér

Jelentkezni lehet Kozma Krisztánál az alábbi elérhetőségen: kriszta.kozma@gmail.com e-mail címen vagy a +36 20 253 2873-as telefonszámon.

(Igény esetén egyéni ülések keretében is el lehet sajátítani az autogén tréninget.)

Alapfokú 34 órás AT tanfolyam (17 alkalom)

Csoportvezető: Tamás Dorka mentálhigiénés szakember, autogén tréning oktató.

Ez a tanfolyam a Perinatus Alapítvány székhelyén lesz megtartva, erre a csoportra ott lehet jelentkezni is (elérhetőségek a leírás végén). A tanfolyam 17 héten át zajlik, keddenként 18 -20 óráig a Szilágyi Erzsébet fasoron. Ha úgy érzed:
 • kiegyensúlyozottabb életre vágysz
 • sok a feszültség, stressz az életedben
 • nehezen küzdesz meg a konfliktusokkal
 • fáradékony vagy
 • hajlamos vagy a szorongásra
 • szeretnéd megelőzni betegségek kialakulását
 • békésebb emberi kapcsolatokra vágysz

az autogén tréning segítség lehet a számodra. Az AT egy orvosilag is igazolt, könnyen megtanulható relaxációs technika, melynek segítségével napi 10-15 perc gyakorlással nyugodtabbá, harmonikusabbá válhatsz és az önbizalmad is erősödhet.

A tanfolyam 17 héten át zajlik, keddenként 18 -20 óráig a Szilágyi Erzsébet fasoron.

Következő csoport időpontja: 2024. február 27-től keddenként 18-20 óra között

Helyszín: Perinatus Alapítvány, Budapest II.ker. Szilágyi Erzsébet fasor 35. 1. em. kapucsengő: 8. (Széll Kálmán tértől egy megálló.)
A tanfolyam díja 85.000 Ft, mely tartalmazza a tanfolyam kezdete előtti első interjút is. A részvételi díj egészségpénztári számla terhére is fizethető.

A csoport létszáma 6-10 fő.

Jelentkezés: Tamás Dorka – autogén tréning tréner, tamasdorka@tamasdorka.hu
+36 30 474 5592

(Igény esetén egyéni ülések keretében is el lehet sajátítani az autogén tréninget.)

Alapfokú 40 órás AT tanfolyam (20 alkalom)

Csoportvezető: Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta. Az autogén tréning egy ellenőrzött, tudományosan megalapozott, orvosok által is gyakran használt relaxációs technika, az egyik leghatékonyabb stresszkezelő módszer, amely könnyen és gyorsan elsajátítható, önállóan, minden segédeszköz nélkül alkalmazható, és elvégzése mindössze 10-15 percet vesz igénybe naponta. 

A relaxáció szó eredeti jelentése: elengedni a rabot. Aki megtanulja, és folyamatosan használja is ezt a technikát, képes lesz elengedni sok mindent, ami őt rabságban tartja. Fokozatosan megszabadul feszültségeitől, szorongásaitól, amelyek betegségeket is okozhatnak (pl. magas vérnyomás, alvászavarok, pánikrohamok, depresszió), és egyre jobban fogja kezelni a mindennapos stressz-helyzeteket. Közben az is tudatosul, hogy a problémák forrása nem kívülről, hanem saját működésből, rossz beidegződéseiből ered.
Az alapfokú 40 órás tanfolyam 20 hét alatt, heti egyszeri 2 órás találkozót jelent, és a napi rendszeres gyakorlással sajátítják el a résztvevők a módszert. Segítségével sokféle betegségben valódi gyógyulás történhet, mint pl. az emésztőrendszer fekélybetegségei, allergia, pajzsmirigy-túltengés, asztma, az ízületi gyulladások több formája, pánikbetegség, anginás panaszok, érszűkület, szexuális zavarok, stb. Orvosi és pszichológiai vizsgálatok egyértelműen bizonyítják a betegségekkel szembeni preventív hatást is – ami legnagyobb jelentőségű a szívinfarktusnál – valamint az immunrendszer erősödését.
A lelki élet iránt világszerte megnyilvánuló nagy érdeklődés felkeltette az igényt önmagunk mélyebb megismerésére, intellektuális, érzelmi és spirituális képességeink differenciáltabb kiművelésére. Az AT konkrét módszert ad ezekhez, rendszeres gyakorlásával elérhetjük az érzelmi és indulati életünk harmonizálását, kapcsolatainkban nagyobb megértést, türelmet tapasztalunk. Segítségével javítható a koncentráció, feloldhatók bizonyos akadályok szellemi életünkben, javul a feladatok megoldásának belső feltétele.
A különböző meditációs utak gyakorlói sokszor tapasztalják, hogy az AT elsajátítása javítja a meditációt is. Ezért azoknak, akik érdeklődnek a meditáció iránt, jó előkészületet jelent a módosult, nem hipnotikus transzállapotok eléréséhez.

Gyakorlati tudnivalók

Következő időpont:

 • 2024. február 27-i indulással keddenként 9.30-11.30 óra között

A csoportvezető Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta.

Helyszín: Kheiron Központ, 1061 Hegedű u. 9. fszt udvarban.
A csoport létszáma 10 fő.
A csoport óradíja: 3.500 Ft/60 perc, összesen 140.000.- Ft

A jelentkezőkkel a tanfolyamot megelőzően első interjút készítünk, melynek díja 15.000 Ft.

Az első interjú után 50 ezer Ft előleget kérünk, majd pedig az induláskor a csoport fennmaradó díjának egy összegben való befizetését.

Jelentkezés a kheiron@kheiron.org e-mail címen (telefonszám megadásával).

1 éves haladó autogén tréning

Imaginációs sajátélményű csoport

A heti 1×2 órás időtartamú önismereti sajátélményű csoport az alapfokú AT tanfolyamra épül. A csoport célja a test szimbolikájának mélyebb kibontásán, az AT gyakorlásának elmélyítésén túl önismereti munka, esetleges traumák oldása, belső képek hívásának segítségével. A csoporton való részvétel feltétele az AT gyakorlása.
A tanfolyam alatt egy bevezető után az AT alapfok során megtanult formulákhoz hívunk majd belső képeket, melyeket utána le is rajzoljuk. Gyakran tapasztalható, hogy verbálisan nehezebben találunk utat belső világunk felé, vagy olyan réteget szeretnénk feltárni, mely legkorábbi élményeinkhez kapcsolódik. Ehhez adhat segítséget az imaginációs munka.

A csoportot Tamás Dorka transzperszonális terapeuta, szimbólumterápiás képesítésű autogén és fókusztréner vezeti.

A tanfolyam időtartama: 34 alkalom (68 óra)
Időpont: egyeztetés alatt egyeztetés alatt (várhatóan 2024-ben)
Helyszín: Perinatus Alapítvány, II.ker. Frankel Leó u.5. mgfszt. 5. kapucsengő: 19.
A csoport minimum 6 fővel indul.
Az első interjú díja 8.000 Ft, a tanfolyam alkalmanként 4000 Ft, a havi 4 alkalom előre fizetendő.
A részvételi díj egészségpénztári számla terhére is fizethető.

Jelentkezés:
Tamás Dorka: +36 30 474 5592, tamasdorka@tamasdorka.hu

Időpont: egyeztetés alatt (várhatóan 2024 őszén)

150 órás haladó autogén tréning

Önismereti sajátélményű imaginációs csoport Orosz Katalin vezetésével

150 órás önismereti csoportot indítunk azok számára, akik elvégezték az autogén tréning alapfokú csoportot. Azok, akik korábban már jártak ugyanerre a haladó csoportra, de úgy érzik, hogy ebben az évben folytatni szeretnék, szintén jelentkezhetnek, mivel a csoportok újraszerveződnek.

A közös munka célja többszörös:
• Elmélyíteni és stabilizálni az AT gyakorlását,
• Megismerkedni saját belő képeinkkel, megtanulni eligazodni szimbólumaink világában, hogy ezáltal kiegyensúlyozzuk a tudatos és tudattalan folyamatainkat,
• Részletesebben megismerkedünk az AT formulák mentén testszimbolikánkkal, és az ezekhez tartozó érzelmi mintákkal,
• Új készségeket sajátítunk el a mindennapos kommunikáció területén is.
A résztvevők egymás által, a közösen átélt élményekben fokozatosan tanulják saját határaikat rugalmasabbá tenni: ahol nem elég stabil, határozottabbá válni, ahol páncélt növesztettek, lebontani. A belső attitűd ehhez nagyon fontos: gyakorolni az együttérzést önmagunk iránt, ahol sebeinket gyógyítanunk kell. Fokozatosan megtanulják azt is, hogy elvárások helyett reális célokat tűzzenek ki, és javítsák a kommunikációt a környezettel.
Mindezek a célok természetesen hosszú távúak. Nem lehet mindezt „tökéletessé” tenni egy csoport alatt. De az alapelvek elsajátítása, az attitűd begyakorlása alapvető jelentőségű, hiszen ezek biztosítják a fokozatos kibontakozást.
A csoportban rendszeresen végzünk vezetett imaginációs gyakorlatokat, amit lerajzolunk, és különböző eszközökkel feldolgozunk. Az álmok hasonló módszerekkel való feldolgozása is szerves része a munkának. Mindezt kiegészítik encounter (érzelmi kommunikációs), Gestalt (egyfajta szerepjáték) és mozgásos gyakorlatok. Előképzettség egyikhez sem kell.

Gyakorlati tudnivalók

Időpont:

 • 2024. március 13-án indul, szerdánként 10.00-12.00 óra között (75 alkalommal).

A tanfolyam óradíja: 3.500.- Ft, melyet havi elszámolásban a hó végén kell kifizetni. A csoportban való részvétel elkötelezettséget jelent, amennyiben hiányzik az óráról, a csoportdíj akkor is kifizetendő.

A csoportalkalmak 2 órás időtartamúak.
A csoport létszáma 8-12 fő.
A csoportvezető Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta.

Bővebb információ a Kheiron Központ elérhetőségein: kheiron@kheiron.org (telefonszám megadásával).