Központunkban ez a megjelölés azt jelenti, hogy klienseink személyes beszélgetés keretében kapnak segítséget egy szakembertől. Előre megállapodnak abban, hogy a közös munkának mi a fókusza, milyen eredményt lehet várni tőle és milyen keretek között zajlik.

A közös munka „keretei” azt sugallják, hogy egyfajta megállapodásról van szó, és ez így is van, a pszichoterápiában ezt terápiás szerződésnek nevezik. A keretek rögzítése során a kliens és a segítő közösen meghatározza a következőket: a találkozások időtartama és rendszeressége, kölcsönös „jogok és kötelezettségek” és a díjazás. Ez a közösen kialakított megegyezés lehetőséget nyújt a személyes problémák biztonságos feltárására és megdolgozására. Szakembereink sokféle probléma eseté tudnak segítséget nyújtani, ezekről a Mikor fordulhat hozzánk? menüpontban tájékozódhat. Szakembereink munkadíjáról az Áraink menüpontban tájékozódhat.
A kliens helyett segítője nem tudja megoldani a problémáit, de a közösen végzett munka során változások indulnak el. A kliens belső folyamatában saját nehézségeire más szemszögből is rálát, tudatossága növekszik, fontos összefüggéseket ért meg élete egyes eseményei között, ezáltal egyes problémái (látszólag) szinte maguktól oldódnak meg, míg más akadályok legyőzéséhez új eszközöket fejleszt ki.
Meg szokták különböztetni a személyiségfejlesztést, az önismereti munkát és a pszichoterápiát egymástól. Ennek a keretek szempontjából nagy jelentősége van, nem mindegy, hogy melyik szakember milyen módszerekkel, milyen képzettséggel dolgozik, mit helyez a fókuszba. Mindennapi életünk szempontjából azonban tudnunk kell, hogy bármiféle önismereti munka során fejlődik személyiségünk, és egyúttal bizonyos gyógyító hatása is van ennek. Másrészt ha bármiféle problémánk van, szenvedést élünk át és úgy érezzük, hogy életünk nem működik elég jól, akkor az egyik lehetőség, hogy segítséget kérünk egy szakembertől. Ez a krízis egyúttal kiindulópontja személyiségfejlődésünk következő szakaszának, és természetesen önismeretünk jelentősen növekszik ennek során.

Egyéni pszichoterápia

Pszichoterápiát klinikai szakpszichológusi és pszichoterapeuta képesítéssel rendelkező munkatársaink végeznek. Ez akkor javasolt, ha mélyebb önismereti és/vagy gyógyító munkát igényel valakinek a problémája, érdeklődése.

Ezek körültekintő és hosszabb, részletesebb megközelítést igényelnek. Az ilyen munka időtartama gyakran meghaladhatja az 50 órát, de nem ritka a hosszú éveken keresztül tartó feltáró, gyógyító terápia sem. A probléma megélése szempontjából nem lehet egzakt határokat húzni a tanácsadás és pszichoterápia, önismereti és gyógyító munka között, inkább tendenciákat jelölhetünk meg. Néhány olyan probléma, amely indokolja az egyéni pszichoterápia elkezdését:
Krízishelyzet: fizikai panaszokkal vagy erős érzelmekkel járó élethelyzet, melyben a személy nehezen tudja elképzelni, hogy egyedül megoldásra fog jutni. Krízishelyzet beállhat életutunk olyan nehéz pontjain, mint például a válás, haláleset, kapcsolati vagy munkahelyi változások. Látszólag minden indok nélkül is felmerülhet egy olyan belső állapot, melyet alkalmazkodási nehézségek, mély szenvedésélmény, kilátástalanság érzés kísérhet. Ezek közül a legsúlyosabb az öngyilkosság gondolata. Amennyiben ez az állapot olyan súlyú, hogy állandó felügyeletet igényel, javasoljuk a kórházi lehetőségek igénybevételét. Ha azonban a mindennapi élet megtartott, az egyéni pszichoterápia megfelelő irány lehet.
Olyan pszichoszomatikus betegségek esetén is javasolt az egyéni pszichoterápiás megközelítés, melyek testi tünetekben nyilvánulnak meg, de az okok között a tartós lelki megterhelés, szorongás, rosszul kezelt stresszhelyzetek, fel nem dolgozott harag és személyes félelmek is szerepelnek. Gyakran foglalkozunk daganatos betegekkel, a tápcsatorna fekélybetegségeiben szenvedőkkel, asztmás, allergiás, krónikus ízületi gyulladásos betegekkel. Szinte lehetetlen felsorolni mindazokat a betegségeket, melyekkel fordultak már hozzánk, és ahol a terápiák jelentős részénél a betegség stagnálását vagy éppen javulást, gyógyszermentességet tudtunk elérni. Ilyenkor javasoljuk azt is, hogy az egyéni terápiát egészítsék ki a relaxáció gyakorlásával és később csoportos foglalkozásokkal. Különösen fontos megérteni ezeknek a betegeknek, hogy a kitartás, az éveken keresztül alkalmazott szelíd gyógymód hoz csak igazán tartós eredményt.
Sok hozzánk forduló kliens abban keres segítséget, hogy hogyan tud életében nyugodtabb, harmonikusabb körülményeket kialakítani, szeretne bizonyos belső változásokat elérni, de hosszabb, akár éveken keresztül tartó próbálkozás után is elakad egy ponton.
A belső spirituális fejlődés, a meditáció útjában álló akadályok elhárítása. Néha ezek olyan súlyos feszültséget okoznak, hogy spirituális válság alakul ki. Ilyenkor a mindennapi lét kérdései váratlanul új összefüggésbe kerülnek, és nehézzé válik, vagy lehetetlenné az alkalmazkodás a mindennapokhoz. Ilyenkor nagyon fontos a család együttérző támogatása, de a szaksegítség sokat segíthet.
Vannak, akiknek az életében már nincsenek szorító problémák, fenyegető helyzetek, jól tudják kezelni a helyzetek érzelmi oldalát is, de úgy érzik, hogy hiányzik életükből a ragyogás, a béke, a vonzalom. Valamilyen hiányt éreznek, mely már nem materiális, hanem létük egészét érinti. Keresnek valamit, maguk sem tudják, pontosan mit, filozófiai kérdéseik vannak és a lét értelmét kutatják.

Egyszeri konzultáció

Konzultációt a Kheiron Központ bármelyik munkatársától lehet kérni, ez általában egyszeri, eseti alkalom, de mégis fontos kérdésekben segíthet eligazodni. Mikor célszerű konzultációt kérni?

Néhány példát felsorolunk, de bármely életesemény válhat intenzívvé.

  • Nem tudjuk, hogy a problémánkkal hova forduljunk.
  • Nem tudjuk eldönteni, hogy orvosi vagy pszichológiai kezelésre van-e szükségünk.
  • Nem tudjuk szétválasztani a szociális, egzisztenciális és lelki problémáinkat.
  • Tanácstalanul állunk a környezetünkben élő emberek problémái előtt, azonban segíteni szeretnénk.
  • Nehezen igazodunk el a lehetséges spirituális utak között.
  • Szeretnénk jobban megérteni a belső képeinkben (például az relaxáció gyakorlása során vagy a hétvégi csoportokon) megjelenő szimbólumokat.
  • Nem terápiás keretek között átélt aktuális intenzív élmények feldolgozása. (Műtét, baleset, váralan megbetegedés, veszteségek, halálközeli élmény, szokatlan álom stb.)

Tanácsadás

Kollégáink különböző módszereket tanultak, melyek alkalmazásával segítenek összegubancolódott életek kibogozásában. A tanácsadásra érkező kliensnek nem közvetlenül adnak tanácsokat, holott nevük ezt sugallná, hanem inkább abban segítenek, hogy a kliens problémáiból kiindulva lényegi kérdéseket tudjon megfogalmazni, és erre közösen keresik a választ.

Az egyéni tanácsadás (counselling) elsősorban a mindennapi élet rétegeit érinti, 18 éves kor fölött az időskorig bármilyen korosztályt várunk. Ide tartozhatnak a párkapcsolat konfliktusai, a felnőtté válás kérdései, a családi élet és az életvezetés nehézségei, veszteségek, a stressz kezelése, munkahelyi problémák. Időtartama általában rövidebb (5-50 alkalom), az első megállapodás gyakran öt alkalomra szól. Tanácsadó munkát végezhetnek pszichológus, klinikai szakpszichológus és mentálhigiénés tanácsadó kollégáink.